برق و صنعت

معرفی انواع کابل های فشار قوی و کاربرد شان

کابل های فشار قوی زمانی استفاده می شوند که انتقال انرژی با ولتاژ بالا مورد نیاز باشد. منابع برق در کاربری مسکونی دارای ولتاژ 230 ولت است. با این حال، برای رساندن برق به خانه ها باید از ولتاژهای بسیار بالاتری استفاده شود. به صورت کلی، انتقال برق در زمان انتقال با افت انرژی الکتریکی همراه است، بنابراین ولتاژهای بالا برای انتقال انرژی الکتریکی مناسب تر هستند. در این گفتار به معرفی انواع سیم و کابل های فشار قوی و کاربرد آنها پرداخته می شود.
کابل
کابل فشار قوی چیست؟

در اوایل قرن 20 برای بار نخست، انتقال جریان متناوب و مستقیم برق در شبکه برق رسانی گسترش پیدا کرد. برای راه اندازی شبکه های ولتاژ بالا نیاز به جریان متناوب (AC) است. گفتنی است که امروزه امکان بهره برداری از شبکه های فشار قوی با استفاده از جریان مستقیم (DC) هم وجود دارد. اما استفاده از جریان متناوب برای این مهم دلایل گوناگونی دارد. از مهمترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

انرژی الکتریکی در هنگام انتقال اتلاف کمتری دارد.
انتقال برق در مسافت های طولانی آسان تر است.
هر جریان برقی با ولتاژ بالاتر از 50 ولت برای موجودات زنده خطرناک می باشد و از طرفی هر توان بالاتر از 1000 ولت نیز به عنوان ولتاژ بالا تلقی می شود. و جریان های بالاتر از 345000 ولت، ولتاژهای فوق العاده بالا یا EHV گفته می شوند. کابل فشار قوی به طور معمول، شامل یک هادی و یک عایق می باشد. اما ساختار آن با نمونه هایی که دارای ولتاژ پایین هستند، متفاوت است.
کابل

انواع کابل های فشار قوی

یکی از رایج ترین طبقه بندی کابل ها، بر اساس سطح ولتاژی است که از آنها عبور می کند. و بر پایه آن، مواد گوناگونی ازجمله کاغذ، پنبه، لاستیک و… در تولید آنها مورد استفاده قرار می گیرند. کابل های فشار قوی معمولا دارای سه هسته هستند. انواع این محصول از نظر ظرفیت ولتاژ عبارتند از :

کابل HT که حداکثر تا 11 کیلو ولت ظرفیت دارد و از نوع تسمه ای می باشند و کشش بالایی را تحمل می کنند.
کابل ST که ظرفیت آن بین 22 تا 33 کیلو ولت را می باشد. به این کابل ها سوپر کشش هم می گویند.
کابل EHT که کشش فوق العاده بالایی را تحمل می کنند و برای سطح ولتاژی بین 33 تا 66 کیلو ولت مناسب است.
اما نوعی دیگر از تقسیم بندی این محصول، بر اساس ساختار آن می باشد.
تسمه ای : این نوع از ساختار برای ولتاژ های پایین استفاده می شود. سطح مقطع هسته های آن دایره نیست و این هسته ها با نوعی کاغذ عایق از هم جدا شده اند. تسمه با یک غلاف سربی پوشانده شده است که کابل را از نفوذ رطوبت محافظت می کند و همچنین استحکام مکانیکی می دهد. این گروه بیشتر برای موارد زمینی مورد استفاده قرار می گیرند.
سوپر کشش : این مدل برای ولتاژ هایی بالاتر از نوع قبل مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع از کابل های فشار قوی، هر 3 هسته به صورت جداگانه با یک غلاف سربی پوشانده شده است. این موضوع امکان این را فراهم می کند که کابل قابلیت خم شدن پیدا کند.
کابل

کاربردهای کابل های فشار قوی

کابل های برق فشار قوی اغلب برای تاسیسات تجاری، مسکونی و صنعتی استفاده می شود. بیشترین استفاده این خانواده از محصولات کابلی، انتقال و توزیع برق از محل تولید انرژی و پست های برق می باشد. بعضی از انواع آن برای استفاده جریان متناوب (AC)، مثل ابزارها و ماشین آلات و انواع دیگر برای استفاده جریان مستقیم (DC)، مثل مسیرهای انتقال مورد استفاده قرار می گیرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *